Het Actiecomité Woonreferendum krijgt veel klachten over de informatievoorziening van de gemeente aangaande het referendum op 30 november. Afgelopen week werd door de gemeente aan bewoners stempassen verstuurd, echter zonder fatsoenlijke informatie waar het referendum over gaat en wat er in de Woonvisie staat. Wil de gemeente de opkomst laag houden? Wethouder Schneider lijkt hier al van uit te gaan, tot woede van de initiatiefnemers.

‘U stemt voor of tegen de Woonvisie. Dat is een plan van het college waarin staat hoe Rotterdam zich wil blijven ontwikkelen als woonstad.’ Dat is de meest ‘concrete’ uitleg over het referendum die bij de stempas te vinden is. Vaag ambtelijk jargon, waarmee lijkt alsof de gemeente zijn best doet de opkomst zo laag mogelijk te houden. Online, via de e-mail en op straat krijgen de vrijwilligers van het Actiecomité hier de afgelopen dagen veel opmerkingen over. Daarnaast blijkt dat mensen die bellen met vragen over het stemmen of een niet ontvangen stempas, ervaren dat het de gemeente onduidelijk informatie verstrekt.

Vandaag viel te lezen dat verantwoordelijk wethouder, Ronald Schneider, er al van uitgaat dat de opkomst beneden de 30% blijft. Dit liet hij zich ontvallen in een interview in De Telegraaf. Tot woede van de initiatiefnemers van het referendum, die met 13.500 Rotterdammers het referendum hebben mogelijk gemaakt. Woordvoerder Marco van Lent: ‘Deze volksraadpleging wordt door het college niet serieus genomen, net als bij eerdere pogingen van inspraak op de voorgestelde afbraak-plannen. Daarom roepen wij Rotterdammers op massaal tegen te gaan stemmen en af te rekenen met de plannen én de arrogantie van deze bestuurder.’

Eerder al had de referendumcommissie het College op de vingers getikt dat de informatievoorziening op de website van de Gemeente onjuiste punten bevatte. Het Actiecomité stelt dat het College verantwoordelijk is voor een toegankelijke gemeente die zeker op procedurele vragen snel antwoord moet kunnen geven.

Persbericht Actiecomite Woonreferdum d.d. 16 november 2016

Lees ook het artikel van de Woonbond: Wethouder hoopt op lage opkomst >